Prigorje Outdoor

Jesu li Križevci vaša iduća destinacija za odmor, posjetu rodbini i prijateljima, poslovnim partnerima? Ako da, onda Vam slijedeće informacije mogu biti od koristi.

KRIŽEVCI

Grad Križevci smjestio se na križanju prometnica koje povezuju regionalna središta: Zagreb, Koprivnicu, Bjelovar i Varaždin. Upravo jedna od asocijacija na ime grada, slučajno ili namjerno, upućuje nas na križanje putova pa je tako na ovom području još od antike i srednjeg vijeka bilo križište prometnih pravaca, a kroz Križevce je prolazila poznata cesta kralja Kolomana koja je povezivala panonske i jadranske krajeve.

Razumljivo, cestovni pravci pogodovali su razvoju grada, jer je to bilo križanje trgovačkih i vojničkih cesta, kao i blizina feudalnih posjeda, kaptolskih, biskupskih i redovničkih. Dodatni doprinos svemu dala je i željeznička pruga prema Zagrebu i Budimpešti izgrađena 1870., te prema Bjelovaru 1894. godine.

Križevci leže na 140 m nadmorske visine, na južnoj strani Kalničkog gorja i upravo zbog svog zemljopisnog položaja, zahvaljujući kojem ovo područje ima umjerenu kontinentalnu klimu s hladnijim zimama i toplijim ljetima, križevački kraj obiluje prirodnim ljepotama, turističkim potencijalima i kulturnim resursima.

Plodne nizine pogodne za uzgoj raznih kultura i brežuljci podno gore Kalnik kao stvoreni za vinograde, klijeti i voćnjake, razlog su što je okolica Križevaca pretežito poljoprivredni kraj.

Na prostoru od 263,72 km² živi 21.122 stanovnika, od čega 11.231 u samim Križevcima (podaci popisa iz 2011. godine).