Jesu li Križevci vaša iduća destinacija za odmor, posjetu rodbini i prijateljima, poslovnim partnerima? Ako da, onda Vam slijedeće informacije mogu biti od koristi.

Grad Križevci smjestio se na križanju prometnica koje povezuju regionalna središta: Zagreb, Koprivnicu, Bjelovar i Varaždin. Upravo jedna od asocijacija na ime grada, slučajno ili namjerno, upućuje nas na križanje putova pa je tako na ovom području još od antike i srednjeg vijeka bilo križište prometnih pravaca, a kroz Križevce je prolazila poznata cesta kralja Kolomana koja je povezivala panonske i jadranske krajeve.

Razumljivo, cestovni pravci pogodovali su razvoju grada, jer je to bilo križanje trgovačkih i vojničkih cesta, kao i blizina feudalnih posjeda, kaptolskih, biskupskih i redovničkih.

Dodatni doprinos svemu dala je i željeznička pruga prema Zagrebu i Budimpešti izgrađena 1870., te prema Bjelovaru 1894. godine.

Križevci leže na 140 m nadmorske visine, na južnoj strani Kalničkog gorja i upravo zbog svog zemljopisnog položaja, zahvaljujući kojem ovo područje ima umjerenu kontinentalnu klimu s hladnijim zimama i toplijim ljetima, križevački kraj obiluje prirodnim ljepotama, turističkim potencijalima i kulturnim resursima. Plodne nizine pogodne za uzgoj raznih kultura i brežuljci podno gore Kalnik kao stvoreni za vinograde, klijeti i voćnjake, razlog su što je okolica Križevaca pretežito poljoprivredni kraj. Na prostoru od 263,72 km² živi 21.122 stanovnika, od čega 11.231 u samim Križevcima (podaci popisa iz 2011. godine).

  • Prvi spomen grada još davne 1193. godine pod imenom Cris (Križ)
  • 24. travnja 1242. godine današnji Gornji Grad prima povlasticu slobodnoga kraljevskog grada sa svim slobodama koje su tada imali građani Griča i Zagreba
  • 27 hrvatskih sabora, od kojih je najpoznatiji Krvavi Sabor Križevački održani u Križevcima
  • Sjeverna gradska vrata između Gornjeg i Donjeg grada imala su pokretni most

 

galerija

lokacija

KRIŽEVCI

Jesu li Križevci vaša iduća destinacija za odmor, posjetu rodbini i prijateljima, poslovnim partnerima? Ako da, onda Vam slijedeće informacije mogu biti od koristi.
  • ages
find out more

SVETI PETAR OREHOVEC

Općina Sveti Petar Orehovec nalazi se u zapadnom dijelu Koprivničko-križevačke županije. Općina se prostire na površini od 91,05 km2 i prema posljednjem popisu stanovništva iz 2011. godine broji 4.583 stanovnika.
  • ages
find out more

KALNIK

Kalnik je planina smještena u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, najveći dio je u Varaždinskoj županiji, a manji u Koprivničko-križevačkoj županiji. Sa sjeverozapadne strane nalazi se Novi Marof, sa sjeverne strane Ljubešćica i Varaždinske Toplice, na sjeveroistoku Ludbreg a južno Križevci.
  • ages
find out more

SVETI IVAN ŽABNO

Općina Sveti Ivan Žabno prostorno i po važnosti najveća je u Koprivničko-križevačkoj županiji i u križevačkoj regiji. Smještena je na raskrižju putova: Zagreb- Bjelovar i Križevci – Bjelovar te uz željezničku prugu.
  • ages
find out more

GORNJA RIJEKA

Općina Gornja Rijeka prostire se na površini od 32,72 km2. Gustoća naseljenosti iznosi 54,4 st./km2.
  • ages
find out more